תארו לעצמכם נהג, שכבר מחזיק ברשיון נהיגה מימים ימימה, ולפתע חלה במחלה גופנית או נפשית שמעמידה בספק את יכולתו וכשירותו להמשיך ולנהוג ברכב בבטחה. מה עושים?
לשם כך הוקם גוף שנקרא "המכון הרפואי לבטיחות בדרכים", או בקיצור: מרב"ד.
תפקידיו וסמכויות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (או בקיצור: מרב"ד)
המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוקם כדי לשמש מעין "זרוע רפואית" של משרד הרישוי במשרד התחבורה. מאחר שלמשרד הרישוי אין את הידע והכלים לקבל החלטות בעלות אופי רפואי, הוקם מכון רפואי שתפקידו לבדוק את הנהגים שמופנים אליו ולתת חוות דעת והמלצות לגביהם, בכל הקשור לכשירותם לנהוג.
הסיבות להפניית נהגים אל המכון הרפואי – רבות ומגוונות. החל מבדיקות שגרתיות לקבלת רשיון לנהיגת רכב ציבורי או רכב משא, המשך בבדיקות עקב גילוי או החמרה של מצב רפואי בעייתי או מוגבלות פיזית הדורשת בדיקות לצורך התאמת הרכב לנהג, וכלה במקרים שבהם נפסל רשיונו של נהג בפסילה מנהלית עקב עבירה של נהגיה בשכרות או תחת השפעת סמים.
המכון הרפואי מוסמך כאמור לתת למשרד הרישוי חוות דעת, ובין היתר מוסמך להמליץ על שלילת רשיון זמנית או צמיתה של נהגים אשר נמצאו בלתי כשירים להמשיך לנהוג. משרד הרישוי אמנם לא חייב לקבל את המלצות המכון, אך ברוה המקרים תתקבלנה ותיושמנה המלצות המכון.
האם ניתן לערער על החלטות מרב"ד?
כל הרואה עצמו נפגע מהחלטה של המכון, רשאי להגיש עליה ערר בפני ועדת ערר מיוחדת של משרד התחבורה. גם החלטות ועדת הערר ניתנות לערעור בפני בית המשפט המחוזי.