פרבנר
פרבנר הוא שמו המסחרי של חיסון שנועד לחסן את הגוף נגד החיידק סטרפטוקוקוס פנאומוניה. לפי הערכת אירגון הבריאות העולמי, קרוב למליון ילדים מתחת לגיל 5 מתים כל שנה ברחבי העולם ממחלות שגורם החיידק. בישראל מתים כל שנה כ-10 ילדים מזיהומים שנגרמים על ידי החיידק. החל מיולי 2009 נכלל החיסון פרבנר בשגרת החיסונים של ילדי ישראל.
טרפטוקוקוס פנאומוניה הוא חיידק שיכול לגרום למספר מחלות כמו דלקת קרום המוח, דלקת אוזניים דלקת ריאות ועוד. מחלה שנגרמת על ידי סטרפטוקוקוס פנאומוניה נקראית גם מחלה פנאומוקוקלית. ישנם זנים רבים של החיידק, אך לכ-60% מהמקרים של מחלות פנאומוקוקליות אחראיים 10 זנים שונים בלבד. החיידק מופץ בטיפות שמופרשות ממערכת הנשימה של נשא של החיידק בזמן שיעול, עיטוש או דיבור.
בקרב פעוטות וילדים מתחת לגיל שנתיים החיידק אחראי לכ-70% מסך כל המחלות הפולשניות. בנוסף, כיום החיידק הוא הגורם השכיח ביותר לדלקת קרום מוח חיידקית אצל ילדים מתחת לגיל 5. כ-30% מהמקרים של דלקת קרום מוח חיידקית שנגרמים על ידי החיידק מסתיימים במוות. אצל מבוגרים המחלה הנפוצה ביותר שנגרמת על ידי החיידק היא דלקת ראות, כאשר כשליש מסך כל המקרים של דלקת ראות אצל מבוגרים נגרמים על ידי החיידק.
ישנם מספר גורמים שמעלים את הסיכון לסיבוכים של מחלה פנאומוקוקלית: ליקויים במערכת החיסונית (מולדת או נרכשת), בעיות לב כרוניות, מחלות בכבד ובכליות, הפרעות בפעילות הטחול, עישון סיגריות ושימוש בסמים. הטיפול הרפואי בזיהומים הנגרמים על ידי החיידק הוא באמצעות אנטיביוטיקה, אך עמידות החיידק כנגד אנטיביוטיקה התפתחה מאוד בשנים האחרונות.
חיסון
פרבנר הוא חיסון פעיל – החיסון חושף את מערכת החיסון באופן מלאכותי ל-7 זנים שונים של החיידק, פעולה שגורמת לגוף לייצר נוגדנים נגד זנים אלו מבלי לגרום למחלות שנגרמות על ידם. מחקרים מראים שהזנים שנכללים בחיסון פרבנר גורמים ליותר מ-80% מהמקרים של דלקת קרום המוח חיידקית ובקטרמיה אצל ילדים מתחת לגיל 6.
רוב מוחלט (למעלה מ-90%) של הילדים שקיבלו את החיסון פרבנר פיתחו נוגדנים לזנים של החיידק שנכללים בחיסון. בנוסף, קבלת חיסון פרבנר הביאה לירידה משמעותית של קרוב למאה אחוזים במחלות פולשניות שנגרמו על ידי הזנים שנכללים בחיסון וירידה של קרוב ל90% במחלות שנגרמו על ידי זנים אחרי של החיידק.